Geven is iets moois. De voordelen van geven zijn echter niet alleen voor de ontvangers, maar ook voor de gezondheid en het geluk van de gevers. Sterker nog, als we allemaal in staat zouden zijn om te geven en voor elkaar te zorgen, verhoogt het de kracht van hele gemeenschappen.

Hier zijn enkele manieren waarop geven goed voor jou en je omgeving is.

  • Geven maakt gelukkig

Wist je dat uit een Harvard studie is gebleken dat geld geven aan iemand anders het geluk van de deelnemers meer stimuleerde dan geld aan zichzelf uitgeven? Dit was geheel tegenstrijdig met de voorspelling van de deelnemers die veronderstelden dat geld uitgeven aan zichzelf hen gelukkiger zou maken. Er zijn uiteenlopende studies die dezelfde resultaten onderschrijven. 

Biologisch gezien komt dit doordat geven door vele mensen wordt geassocieerd met plezier, sociale verbondenheid en vertrouwen. Er soort “warme gloed” effect! Verschillende wetenschappers stellen ook dat altruïstisch gedrag het stofje endorfine in de hersenen vrijmaakt, waardoor het positieve gevoel ontstaat dat ook wel bekend staat als de “helper’s high”.

  • Geven is goed voor onze gezondheid

Dit klinkt misschien raar, maar er zijn wetenschappers in de preventieve geneeskunde die stellen dat het geven aan anderen de gezondheid van mensen met een chronische ziekte, zoals HIV en multiple sclerose, aantoonbaar ten goede komt! Er zijn diverse onderzoeken die verschillende vormen van vrijgevigheid koppelen aan een betere gezondheid, zelfs bij zieken en ouderen. Een van de redenen dat geven kan helpen om de lichamelijke gezondheid en zelfs de levensduur te verbeteren, is dat het helpt stress te verminderen, wat vaak in verband wordt gebracht met een plethora van  gezondheidsproblemen. 

  • Geven is besmettelijk

Maak geven onvergetelijk doordat het een kracht van positiviteit kan zijn die een heleboel mooie dingen teweeg kan brengen. Het moment dat we geven zetten we namelijk meer aan het werk dan alleen het helpen van de directe ontvanger van onze gift. We stimuleren daarmee ook een positief rimpeleffect van vrijgevigheid in onze gemeenschap. Mensen zien namelijk in dat het geven voor een positieve wederzijdse relatie kan zorgen. Hierdoor zullen we ‘helpen wanneer we helpen kunnen’, zodat we iedereen een stapje omhoog tillen! Dit kan bijdragen aan het bouwen van sterkere sociale banden  en misschien zelfs wel een cascade van vrijgevigheid in jouw gemeenschap. En kijk niet raar op als je merkt dat je dan profiteert van een grote dosis geluk in het proces!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *